Det er mange typer varmepumper og du bør finne ut hva dine behov er for å velge den rette. Her får du vite forskjellen på dem.

Norge strekker seg langt og klimaet er ulikt fra nord til sør, noe som gjør at hvor du bor vil påvirke hvilken varmepumpe som vil være best for din bolig. Har du lest gjennom ulike tester på nett, bør du altså sjekke hvor disse testene er gjennomført for å være sikker på at en spesiell modell også vil fungere best hos deg. Forhør deg med leverandører i ditt område, da de kan komme hjem til deg på befaring for å finne ut hvilke modeller som vil kunne passe godt. Ved å la de se på boligen din, vil de enklere kunne tilby deg en riktig modell som gir optimal effekt hos deg og dekker dine behov.

Type varmepumpe

Det er i all hovedsak tre ulike varmepumpe-typer, der luft til luft er den vanligste og mest kjøpte. Deretter har man luft til vann som fungerer ved å hente energi fra uteluften og dermed varme opp vannbårne varmesystem inne. Her varmes boligen opp via gulvvarme, radiatorer eller vifter, men forutsetter da naturligvis at du har vannbårent system eller at du har planer om å bygge det. Ettersom det å bygge vannbårne system kan være kostnadsfult, anbefales kun denne type varmepumpe dersom du skal bygge nytt eller renovere boligen.

Deretter har man vann til vann varmepumpe som henter energi fra grunnvann, sjøvann, jord eller fjell. Tilsvarende som for luft til vann varmepumpen, så varmer det vannbårne varmesystemet opp boligen. Her må du altså ha en energibrønn i bakken, nedgravde slanger i hagen eller slanger som senkes i sjøen eller i grunnvannet. Fordelen med de to sistnevnte variantene er at boligen får en jevnere temperatur som følge av at kilden de henter energi fra holder en mer stabil temperatur. En annen fordel er at levetiden her er lenger enn for en luft til luft varmepumpe, og de vil gjerne holde i godt 20 år. Videre kan du også få Enova stønad for vann til vann varmepumpe, så investeringskostnadene har du spart inn igjen på 3 til 5 års tid med en redusert strømregning.

Velg riktig leverandør

Først og fremst bør du finne ut hvilken varmepumpetype du ønsker, deretter bør du ta kontakt med flere godkjente leverandører for å få et godt pristilbud. Denne prosessen kan du enkelt gjøre gjennom anbudstjenester så sparer du tid. Da vil flere leverandører ta kontakt med deg og gi det et tilbud. Med flere tilbud kan du enkelt og raskt sammenligne pris.