Hvor lenge holder en varmepumpe, og kan du forlenge levetiden?

En varmepumpe har en investeringskostnad, og da vil man gjerne at den skal holde så lenge som mulig. Hvor lenge varmepumpen holder seg vil være avhengig av flere faktorer som type varmepumpe, merke, teknologien og modellen, samt hvor mye du bruker den. For å få en så lang levetid som mulig er vedlikehold viktig, og her er det mye du kan gjøre selv.

Levetid på pumpen

Normalt sett sier man at en varmepumpe holder i 10 til 15 år. Dersom varmepumpen er av dårligere kvalitet og i en lavere prisklasse, vil det kreve både mer vedlikehold og service over tid. Bruk alltid en autorisert forhandler eller leverandøren av varmepumpen din til å gjennomføre installasjonen og service på varmepumpen. Dette vil sikre lenger levetid.

Vedlikehold og service

Vedlikehold er nok den mest avgjørende faktoren for hvor lenge akkurat din varmepumpe holder. Dersom du er flink til å rense filtrene i varmepumpen en gang i måneden vil varmepumpen fungere optimalt og holdes vedlike over tid. Om det er folk som røyker i boligen eller du har husdyr bør du sjekke og rense filteret oftere. Dette er på grunn av at husdyr røyter og røyk fører med seg partikler som varmepumpen filtrerer bort. En annen grunn til å rense filteret oftere er dersom det bor en som har sensitive luftveier slik som astmatikere, da dette kan forebygge luftveisinfeksjoner.

Om du ønsker en lang levetid på din varmepumpe anbefales det å skaffe en service-avtale med leverandøren. Før du skaffer deg varmepumpen kan du også høre om hvilke modeller som har lengst levetid og dermed velge en som holder seg godt.

Slik rengjør du filtrene

Rengjøring av filtrene i varmepumpen er ikke spesielt vanskelig. Du kan helt enkelt støvsuge de eller vaske med vann. Slik rengjøring gjøres av de mindre filtrene, mens det større filteret som ligger bak bør skiftes omtrentlig en gang i året når du har service på varmepumpen.

Når det gjelder rengjøring av utedelen er det som regel servicefolkene som tar seg av denne biten. Å ha en god serviceavtale vil altså lønne seg for at varmepumpen skal holde i flere år.